CONSIDERĂM CĂ NU SE POT SCHIMBA LUCRURILE DECÂT PRIN IMPLICARE FOARTE CONCRETĂ, a fiecărei persoane în parte. lumea așteaptă în mod aberant, superficial, rezolvări instituționale. instituțional înseamnă birocrație, hârtii, tergiversări, tăvălug nivelator, impersonalism. Biserica suntem noi toți. când eu dau de mâncare sărcului de la ușa mea, biserica dă. ar fi aberant să donez acea mâncare patriarhiei, care să facă hârtii de receptare și, în urma unor cereri și anchete sociale, să distribuie donația mea acelui sărman – de vreme ce el era chiar la ușa mea și atunci îngheța și murea de foame, nu peste trei zile. Acest lucru, însă, nu înseamnă că nu trebuie să existe și partea instituțională, caere să gândescă și aplice proiecte pe termen lung, care să presupună nu acoperirea nevoilor primare, ci asistență duhovnicească și socială (desigur, cea socială este în primul rând treaba statului, care nu-și face treaba), adică vindecarea și integrarea acelui om biserică și societate.

CEREM ȘI NOI CA NOUA CONSTITUȚIE SĂ RECUNOASCĂ CEL PUȚIN DREPTUL LA VIAȚĂ AL COPILUL NENĂSCUT! DESIGUR, cel mai bine este sa spirjinim chiar pe parintii lor sa-i nasca si creasca in sanul familiei proprii, iubitoare, sau sa fie adoptati de oameni daruiti. cu siguranță, lucrurile nu sunt simple si usoare, iar rezolvările instituționale sunt întotdeauna cu probleme. fara responsabilitate si asumare nu exista nimic bun pe lume. iar libertatea presupune asumare si responsabilitate. totul ar trebui să înceapă tocmai cu responsabilizarea tinerilor, adesea superficiali, consumiști – deci hedoniști și egoiști. dar cine înțelege că un copil avortat este omorât nu doar trupește, ci și sufletește. veșnic! pentru că i se refuză șansa luminării botezului. cutremurător, nu? IATĂ CE SPUNE ARTICOLUL DE MAI JOS:

Patriarhul Ilie al Georgiei ia copiii nedoriţi în grija Bisericii

El a adăugat că o asemenea lege anti-avort ar rezolva grava criză demografică a ţării şi o mulţime de probleme sociale şi spirituale. Ierarhul primat al georgiei a spus: „Avortul este un asasinat odios a unei creaturi nevinovate comis intenţional prin decizia părinţilor. Doctorul este direct complice al acestei crime. Acest asasinat fără milă a copiilor se desfăşoară fără obstacole şi nu există nimeni care să protejeze copiii, nici statul nici societatea”.

El a propus ca: „Cei care nu doresc să dea naştere copiilor din raţiuni economice, vă rog să nu comiteţi acest păcat îngrozitor. Dacă nu aveţi mijloacele să creşteţi copiii, Biserica va avea grijă de ei”.

Premierul Georgiei a admis că există o criză demografică şi a spus că o cauză a acesteia este economică.

Patriarhul Ilie a botezat el însuşi mii de copii şi a redus considerabil rata avorturilor în ţară când a promis ajutor de la Biserică familiilor sărace şi a promis că botează fiecare copil nedorit din ţară.

traducere şi adaptare: pr. Ioan Valentin Istrati
sursa: orthodoxie.com via doxologia.ro, via: http://acvila30.ro/patriarhul-ilie-al-georgiei-ia-copiii-nedoriti-in-grija-bisericii/

+++

DOCUMENTAR DESPRE PĂRINTELE NICOLAE TĂNASE DE LA VALEA PLOPULUI ȘI SATUL DE COPII SALVAȚI DE LA UCIDEREA PRIN AVORT:

http://stirileprotv.ro/stiri/1-decembrie/1-decembrie-povestea-parintelui-tanase-tata-pentru-328-de-copii.html

Cum ar fi daca intr-o zi cineva v-ar spune ca aveti de hranit 328 de guri? Cum ati reactiona, ce ati face, cum v-ati organiza? In Prahova, pe valea unui paraias un preot are aceste raspunsuri.

Ca urmare a numeroaselor comentarii postate la acest material, iata si site-ul unde parintele Tanase poate fi contactat –

www. asociatiaprovita.org

Cei care vor sa doneze diverse sume de bani pentru copiii de la Valea Plopului, o pot face in contul de mai jos: prin transfer bancar sau prin depunerea de numerar la orice agentie BCR sau prin mandat postal de la orice oficiu postal din tara.

Contul si datele fiscale ale Asociatiei Pro-Vita pentru Nascuti si Nenascuti – Valea Plopului, judetul Prahova:

Cont IBAN in lei: RO42 RNCB 0211 0118 4390 0001

deschis la BCR – Valenii de Munte, Jud Prahova.

CUI: 7250977

De mai bine de 20 de ani are grija de copii abandonati, de copii fara parinti, de tinerii alungati din caminele de copii. Acolo, la Valea Polopului si Valea Screzii, parintele Nicolae Tanase a pus bazele unei alte Romanii. Mai buna, mai curata, lipsita de egoism. Cu Asociatia ProVita, parintele Tanase duce o lupta pentru viata.

Acum 13 ani, la ProTv parintele Nicolae Tanase vorbea despre un proiect greu de crezut si atunci dar si acum. Un sat al copiilor fara parinti.

Acum valea s-a umplut si de case si de copii. Copii abandonati prin spitale, copii fara parinti, copii ai strazii, copii lasati aici de mame imediat dupa nastere. Pe toti, preotul Tanase i-a adunat in tabara dintre dealuri. Povestea a inceput in 1990.

Tata a sase copii, parintele a inceput un adevarat razboi impotriva avortului, iar mamele pe care le convingea sa-si nasca pruncii ii lasau in grija lui. In 97, in tabara din vale erau 30 de locuri.

Acum, in viitorul despre care vorbea acum 13 ani, tabara e tot neincapatoare. Pana acum, pe aici au trecut 1600 de suflete. Asa ca in vale apar mereu case.

Intr-o lume egoista, in care trecem unul pe langa celalalt fara sa ne pese, ce se intampla in Valea Screzii pare greu de crezut. Aici, “egoimul” a fost sters din dictionar.

Pe cei care ajung in Vale manati de curiozitate ii duce prin camerele copiilor cu gandul ca poate ii convinge sa se intoarca si sa ajute.

Cat de greu e sa hranesti in fiecare zi 328 de guri, sa imbraci si sa educi o armata de oameni numai parintele stie. A fost nevoit sa invete. Copiii sunt ingrijiti, hraniti si supravegheati de femei angajate din sat.

Cu exemplul sau, parintele Tanase a reusit sa schimbe si mentalitatea oamenilor din zona, sa-i faca mai buni. In anii 90, satenii din Valea Plopului si Valea Screzii au vazut ce face parinte si au inceput sa-l ajute. In casele lor au primit o parte din copii.

Cine este apt de munca trebuie sa munceasca si sa produca. Parintele este si manager si psiholog este si mama si tata.

Chiar daca statul nu se implica, multi oameni de bine l-au ajutat si il ajuta: cu bani, mancare sau materiale de constructie. Cu stilul sau direct, sincer si taios parintele are o vorba buna pentru toti.

Pentru baietii gata de insuratoare a cumparat pamant. Pentru fete strange zestre.

In fiecare casa din tabara sunt copii. Intr-una i-a asezat laolalta pe copiii de gradinita.

Se ataseaza imediat de noii veniti, au nevoie de caldura. Cand te uiti la ei intelegi in parte ce face si de ce face parintele Tanase. Fiecare copil isi povestea lui, unii sunt aici de cand se stiu. Sunt invatati de mici sa se descurce si sa ajute. Aici, ei sunt o familie.

Unii dintre ei sunt luati la un moment dat de familii acasa. Altii insa raman aici, merg la scoala, la studii. Pana acum 8 copii din tabara au intrat la facultate.

Incolonati, copiii pornesc catre satul din deal, la scoala. Fara sa-ti dai seama, se prind de mana ta si merg alaturi de tine. Te fac sa intelegi ca asa e viata facuta sa mergem impreuna si sa ajutam. In drumul spre scoala copiii predau o lectie invatata de la parintele: iti ofera fara sa te cunoasca ce au ei mai de pret: dragoste.

Pe Valea Screzii si in Valea Plopului, de 20 de ani, functioneaza o alta Romanie. O Romanie care uimeste. Una a generozitatii si dragostei, o Romanie care are nevoie in continuu de sustinere ca sa mearga mai departe.

+++

Un apel de donatie din cei 2% din taxe (pentru ca, pana la urma, totul se face pe voluntariat, nu pe banii statului):

Dacă apreciezi activitatea noastră, te rugăm să o sprijini printr-o donație, cât de mică, făcută aici (http://provitabucuresti.us5.list-manage2.com/track/click?u=f3a9f6e3ef3950ad4f8c29632&id=c1aaa0ce79&e=f1d1cf1877) . De asemenea, până la 25 mai, ne poți susține prin redirecționarea a 2% din impozitul plătit în 2012 de contribuabilii persoane fizice. Detalii și formulare pe saitul http://www.2lasuta.comMulțumim!
PRO VITA București