Tags

, ,

(UP DATE: la adresa aceasta spune ca in 2011 se implineau 10 ani de la moartea marticira a parintelui: http://www.pravoslavie.ru/smi/46531.htm)

De Yuri Akbashev

Fr Igor Rozin 2

Uciderea cu brutalitate a unui preot ortodox rus, în propria sa biserică, a adus un nou val de groază în comunitatea ortodoxă din Republica rusă Cabardino-Balcară. Din septembrie 1999, odată cu declanșarea ostilităților în Cecenia, Biserica Ortodoxă din Caucazul de Nord a devenit asemeni unui oraș asediat.

Uciderea lui Igor Rozin din orașul Tyrnyauze va readuce, cel mai probabil, sentimentul de izolare într-o societate predominant musulmană și va spori revolta împotriva grupurilor militante islamice.

Dis de dimineață, în timp ce făcea curățenie în biserică, Valentina Varapaeva s-a trezit la ușă cu un tânăr care dorea să-l vadă pe părintele Igor. Ea i-a spus să se întoarcă la prânz când preotul avea să sosească la biserică. Bărbatul s-a întors atunci când i s-a spus, fiind primit de părintele Igor, care, spre surprinderea lui Varapaeva, l-a invitat în camera sa.

„De când îl cunosc, părintele Igor nu a invitat niciodată un străin în camera sa”, a declarat Varapeva mai târziu poliției.

Cei doi au discutat pentru o vreme în liniște, după care Varapaeva l-a auzit pe părinte spunând:

„Dacă ai venit pentru sufletul meu, atunci ia-l!”

Femeia s-a repezit în cameră și l-a găsit pe tânăr aplecat peste trupul însângerat al părintelui, ținând în mână un pumnal curbat. Bărbatul s-a întors spre ea.

„Nu mă omorî, am copii mici!”, i-a spus femeia plângând, iar criminalul a fugit în stradă.

Părintele Igor, care suferise două lovituri de pumnal în piept, a murit în drum spre spital.

O oră mai târziu, Ibragim Khapaev, s-a prezentat la secția de poliție din Tyrnyauze și a declarat crima comisă. Poliția a aflat că tânărul mai fusese condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru că și-a atacat vărul cu un cuțit.

Membrii parohiei sunt însă convinși că uciderea părintelui Igor face parte dintr-un complot prin care se încearcă eliminarea Bisericii Ortodoxe din Caucazul de Nord.
Părintele înființase parohia din Tyrnyauze cu o vară în urmă și devenise tot mai cunoscut în comunitatea locală. Biserica din Tyrnyauze era însă un avanpost al ortodoxiei în Balkar (teritoriu musulman) iar părintele Igor mai fusese amenințat cu moartea și în trecut.

Părintele a devenit martir al credinței sale. Membrii parohiei susțin faptul că părintele, fost campion la alpinism, cu o înălțime de aproape doi metri, s-ar fi putut apăra cu ușurință în fața criminalului.
„A ales să moară, pentru ca, prin vărsarea sa de sânge, să se vădească tăria credinței sale”, mărturisește cineva. „S-a plecat înaintea voii lui Dumnezeu.”

La înmormântarea părintelui Igor au participat atât creștini, cât și musulmani din Tyrnyauze. Adresându-se mulțimii, soția lui a spus:

„L-am iertat pe ucigașul soțului meu iar voi trebuie să-l iertați de asemenea, pentru că aceasta este voia lui Dumnezeu.”

Părintele a fost înmormântat în orașul său natal, Tyrnyauze, iar în Nalchik s-a oficiat o slujbă la care au participat ierarhi și preoți ortodocși din toată regiunea.

Fr Igor Rozin

SURSA:http://www.pravoslavie.ru/english/61803.htm via
http://frjohnpeck.com/murdered-orthodox-priest-hailed-as-martyr/

Advertisements