Despre blog

Mergand, învățați toate neamurile, botezându-le în Numele Tatalui și al Fiului și al Sfântului Duh, învațându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă; și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin!” (Matei 28. 19, 20)Daca Sf. Ap. Andrei cel Intai Chemat sau ceilalti apostoli, iudei fiind, ar fi facut misiune doar între iudei, atunci nici românii, nici alte neamuri nu am fi primit Evanghelia lui Hristos. Știind, deci, că „în dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8) și neuitând nici că „se cuvenea și pe aceasta să o faceti, și pe cealaltă să nu o lăsați” (Matei 23. 23), susținem lucrarea misionară în Romania dar si in afara granitelor (adică în interiorul teritoriului canonic al Bisericii Ortodoxe Române sau al altor Biserici surori, sprijinindu-le lucrarea), prin intrajutorarea frateasca a Bisericilor locale ortodoxe de pretutindeni.

Prin urmare, un blog de susținere românească a misiunii ortodoxe de pretutindeni, adică a slujirii apostolice ortodoxe interne și externe. Cuvânt și faptă izvorâtă din trilogia Evanghelică (deci a vestirii Bunei Vestiri) «… Și eu am văzut și am mărturisit că acesta este Fiul lui Dumnezeu…. Iată Mielul lui Dumnezeu!» – și cei doi ucenici l-au auzit când a spus acestea și au mers după Iisus; Iar Iisus, întocându-Se și văzându-i că merg după El, le-a zis: «Ce căutați?» Iar ei I-au zis: «Rabbi (care se tâlcuiește: Învățătorule), unde locuiești?» El le-ar răspuns…. «Veniți și veți vedea!». Au mers, deci, și au văzut unde locuia; și au rămas la El în ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan și veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit mai întâi pe Simon, fratele său, și i-a zis:  «Am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește Hristos)!» Și l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 34, 36-42). Despre bucuria duhovnicească a slujirii lui Dumnezeu și aproapelui aflat în afara Bisericii, o bucurie ce izvorăște în chip firesc tocmai din bucuria împărtășirii din Hristos în Duhul Sfânt prin Tainele Bisericii. 

Blogul „Misiune în Africa” a început ca un blog care sprijină apostolatul Ortodox cu precădere în Africa – loc nu doar simbolic al Adevăratului și Unicului Cuvânt al lui Hristos neauzit, Ortodoxia (se putea pune la fel de bine America de Sud, pentru ca în cea de Nord, în Australia sau în Asia – China, Japonia și, mai puțin, India în care acum două milenii predicase Sf. Ap. Toma – cuvântul Ortodox se aude de peste un veac), dar și loc în care a început de câteva zeci de ani o fenomenală mișcare de misionariat apostolic ortodox care nu ne stă doar ca model, dar ne chemă acolo concret la a pune umărul. Această mișcare are drept cap de pod în Europa Sfântul Munte Athos. Călugării athoniți, cu care ținem legătura și a căror binecuvântare o avem pe lângă cea a duhovnicilor nostri sau a unor Mitropoliți din Patriarhia Africii ori Biserica Ortodoxă a Greciei, sunt cei care au înțeles între primii că trebuie împlinite și în epoca modernă și postmodernă, post creștină și neopăgână, cuvântul Domnului „Mergând, învățați toate neamurile!”, cu adevărat toate, fără a aștepta mai întâi, în mod utopic, încreștinarea și a ultimului conațional, dar nelăsând nici această lucrare către propriul popor, pe care, de fapt o făceau deja! Oricum Sfântul Munte Athos, moștenitor al tezaurului Imperiului Bizantin, a fost întotdeauna, este și își propune în continuare să fie un loc multi-etnic, mai presus de filethismele locale, o icoană sau o oglindă a întregii Ortodoxii, unde poți vedea și monahi cu trasaturi caucaziene, dar și asiatice sau de culoare.

Prin urmare, misionariatul în cadrul României, al teritoriului canonic al Bisericii Ortodoxe Române, se subînțelegea și se subînțelege în continuare pe site-ul nostru (răspundem cu bucurie cârcotașilor). Toate metodele aplicate de apostolii moderni ai Ortodoxiei în afară pot fi folosite și în misiunea dinlăuntrul României. Nu uităm și îndemnul Sfântului Apostol și Nou-Mucenic Daniil Sâsoev care îndeamnă la participarea liturgică deplină prin împărtășirea cât mai deasă cu pregătirea necesară, îndemn încercăm să îl aplicăm și pe care îl dăm mai departe. Viața mistagogică, liturgică, participarea la Tainele Bisericii, este izvorul harului și, deci, și a puterii vieții și cuvântului misionarului ortodox.

Parafrazând, nu putem uita nici cuvântul Sf. Ap. Ioan care spune că iubirea pornește de la fratele pe care îl vezi, concret, lângă tine („Dacă zice cineva: «iubesc pe Dumnezeu!,» iar pe fratele său îl urăște, mincinos este. Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească” – I Ioan 4, 20). Nu este normal ca un creștin să nu vorbească despre Hristos și Ortodoxie vecinului său, familiei ori prietenilor, chiar și (de ce nu, mai ales) dușmanilor sau colegilor de muncă și școală.  Dar, în acelși timp, nu uităm că există și „un aproape de departe”, care nu știe de loc de Hristos și care moare însetând după Apa cea Vie. Și moare nu numai trupește, așa cum ni se prezintă uneori la știri. Ci moare veșnic, sufletește, așa cum se evită a ni se spune!

În ultima vreme, deși și-a păstrat adresa, interesul nostru s-a extins și la misiunea în alte zone de pe glob, arătând cum se face apostolat ortodox nu numai la noi țară, ci și cum ajunge „Glasul Domnului […] peste ape multe” (Psalm 28, 3), „până la capătul pământului” („Ci voi veţi primi o putere când se va pogorâ Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria şi până la marginile pământului.” Faptele Apostolilor 1,8). De aceea ne numim Slujirea Apostolic-Misionară a Bisericii Ortodoxe. Să lăsăm deoparte vorbele și să vedem faptele concrete, vii, modul aproape șocant pentru spiritele (pentru spiritele adormite, cuprinse de o numită inerție „ortodoxă”) în care fac ortodocșii apostolat și ce face diferența dintre calea Ortodoxă și „misionariatul” catolic și protestant.

Nu este de ajuns pur și simplu existența unei parohii ortodoxe într-un anume spațiu heteordox, nu este de ajuns doar slujirea Dumnezeieștii Liturghii acolo, ci trebuie vestit și cuvântul, și nu doar în cadrul Liturgic, ci trebuie orgnizată în mod voit și o ieșire dincolo de porțile bisericii. Nu o ieșite violentă, ci una inteligentă, dar voită și gândită – dincolo de ocaziile speciale, profetice, ale unui moment „potrivit” de Dumnezeu. Deci, pe lângă orice parohie, sau măcar pe lângă unele, trebuie să existe și o centru, o asociație sau măcar un cerc misionar-apostolic ortodox. Niște ortodocși, atunci când au deschis o nouă parohie în USA, au umplut orășelul cu pricina cu afișe (probabil frumoase, bizantine, bine lucrare – dar nu neapărat așa) în care îi invitatu pe toți cei interesați de Biserica Ortodoxă (o Biserica neștiută, necunoscută de mulți dintre protestanți și chiar dintre catolici), de orice credință sau necredință ar fi, la catehezele care se țineau în fiecare săpătămână la biserica nou deschisă. Și iată că nu puțini au fost cei mai ales dintre protestanți care au fost curioși, au venit, s-au simțit „acasă” acolo și s-au convertit la Ortodoxie… Se pare că dorința de bună cuviință exagerată, sub care se asunde inerția și o anumită evidentă lipsă de implicare, nu este așa de plăcută lui D!mnezeu.

Calea apostolică în Africa a fost deschisă și de vizita Sanctității Sale, Theodor al II-lea, Patriarh al Alexandrei și Întregii Africi, la București, ca invitat la sărbătorirea Sf. Dimitre cel Nou Basarabov al Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Octombire 2011. Atunci, în urma declarațiilor făcute de cei doi patriarhi, prin care se vorbea de strângerea legăturilor pe tărmâm misionar, a început acest blog. Postăm mai jos, ca linkuri permanente:

https://misiuneinafrica.wordpress.com/2011/10/31/patriarhul-romaniei-vrea-sa-ajute-misiunea-ortodoxa-din-africa-presedintele-basescu-impresionat-si-el-de-misiunea-in-africa-sa-urmam-si-noi-poruncii-lui-hristos-si-exemplului-misionar-dat-de-sf-a/

https://misiuneinafrica.wordpress.com/2011/11/01/cuvantarea-preafericirii-sale-preafericitul-parinte-teodoros-al-ii-lea-papa-si-patriarh-al-alexandriei-si-a-intregii-africi-in-cadrul-sedintei-solemne-a-sfantului-sinod/

http://www.basilica.ro/ro/stiri/patriarhul_teodoros_va_reveni_in_curand_in_tara_noastra_3755.html

Poza SS Theodors Patriarh și Papă Ortodox al Alexandriei și al Întregii Africii și PF Daniel al Bucureștilor și României. Imagine cu ocazia vizitei irenice din Octombie 2011. Începutul unei colaborări.

Poza SS Theodors Patriarh și Papă Ortodox al Alexandriei și al Întregii Africii și PF Daniel al Bucureștilor și României. Imagine cu ocazia vizitei irenice din Octombie 2011. Începutul unei colaborări.

7 thoughts on “Despre blog”

 1. pr.Victor Agache said:

  Stiti cumva daca au nevoie de preoti romani acolo?

 2. admin2 said:

  Este nevoie de preoti. Daca o sa postati adresa de mail am sa va trimit numarul de telefon al parintelui Damaschin Gregoriatul, legatura noastra din Katanga, Kongo.

 3. Doamne ajuta! Va transmit un mesaj din partea unui prieten de al meu care m-a rugat sa va contactez.

  Ma numesc Adin Roman si locuiesc in apropierea Municipiului Arad, in localitatea Simand. Sunt absolvent de Teologie Ortodoxa (licenta si master pe care l-am terminat in 2008). Sunt necasatorit. Am aflat despre apelul parintelui roman din Grecia facut public in emisiunea “Intre sacru si profan” de la Radio Romania Cultural. Doresc sa ajut la raspandirea Cuvantului lui Dumnezeu in Africa. Ce trebuie sa fac in acest sens.

 4. Doamne ajuta! O sa va raspundem pe privat cât de repede. Zilele acestea am fost ocupaţi cu nişte proiecte. Cel mai bine ar fi sa-i scrieti părintelui Matei Vulcănescu direct: valentin.vulcanescu@gmail.com

 5. Jenica Gavrila said:

  HRISTOS A INVIAT!
  Cu respect Jenica Gavrila

 6. Adevarat a inviat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s